Deze vraag werd mij pas weer gesteld.
Ik kwam binnen bij een bedrijf dat aluminium gebruikte voor het realiseren van een product. Er was een corrosieprobleem en ze kwamen erachter dat ze eigenlijk niet goed wisten welke aluminium legering ze moesten specificeren. Tot nu toe had de toeleverancier dit bepaald en er was eigenlijk nooit een probleem geweest.
De volgende vijf vragen uit een eerder artikel over de benodigde eigenschappen van aluminium helpen dan richting de keuze:
- Wat is de uitgangsvorm?
- Wat is de meest cruciale eigenschap van het materiaal voor je product?
- Hoe ga je het verbinden?
- Met welk secundair proces ga je de vorm verkrijgen?
- Welke oppervlakte/ uitstraling is er gewenst?
Hoe we dat hebben aangepakt?
Ok, we hebben de bestaande situatie onderzocht en gekeken naar de eisen die gesteld werden aan dit type product. De ene was rond en de andere plat maar wel dik.
Tevens wordt dit product steeds afwisselend koud en warm (bij 18-160 graden C ) belast, in een vochtig zuur milieu.
De omstandigheden zijn dus corrosief, mechanische sterkte is niet van belang, de vorm is essentieel. Robuustheid van het product is enigszins van belang in de vorm van bestendigheid tegen beschadigingen zoals krassen en deuken.
Conclusie van de gewenste eigenschappen in volgorde van prioriteit was:
- Goede verspaanbaarheid
- Corrosie bestendig
- Hardheid (sterkte) van het materiaal, tbv beschadigingen
Corrosie op de tweede plaats zeg je dan? Ja het is hier van belang, maar bij het corrosieprobleem waar ik bij werd geroepen, bleek de legering niet bepalend maar de wijze van bevestiging.
Waar kom je dan op uit?
Voor rond kom je dan in volgorde uit op EN-AW 6026 of 6082 of 6063.
Voor plat (10mm dik) EN-AW 5754 of 1050.
Wil jij weten welke legering je waar inzet?
Vermeld hieronder in het commentaarveld je vraagstuk. Een waardevolle aanvulling mag natuurlijk ook.
Iedere comment ontvangt een reactie én het speciale extra uitgebreide 40-pagina tellend e-book over aluminium legeringen.
Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je ontvangt direct het e-book over aluminium legeringen.
Duidelijk verhaal, Ellen. Eigenlijk is het zelfs een dubbele boodschap.
Uiteraard is het altijd nuttig om een specialist (intern of extern) te raadplegen. Maar belangrijker is het het moment waarop deskundigheid ingezet wordt, namelijk …
…. zo vroeg mogelijk in het ontwerptraject: bij het opstellen van het programma van eisen!
Ja daar ben ik het wel mee eens René, als ik af en toe naar b.v. corrosie fouten kijk denk ik, dat had echt niet gehoeven. Maar niet alle fouten kun je voorspellen/ voorkomen. Soms is de praktijk weerbarstiger dan van te voren bedacht. Engineers krijgen ook vaak niet de gelegenheid expertise te raadplegen, geen tijd of over- / onderschatting. Terwijl als je met de juiste persoon de vraag in het voortraject bespreekt heel veel gedoe, geld, tijd en rework voorkomen kan worden.
Je ziet het e-book tegemoet! Dank voor je reactie.
Ik zou gaan voor 6082 en 5754.
EN-AW 5754 mee eens! Die heeft hier duidelijk de voorkeur. Op basis van beschikbaarheid zou je kunnen uitwijken naar EN AW-1050 echter veel kras gevoeliger. Dus liever niet. Bovendien weten we inmiddels meerdere opties om aan een EN AW-5754 in 10mm dik te komen, normaal gesproken niet op iedere hoek verkrijgbaar.
De EN AW-6082 is tevens degene die mijn klant als advies heeft gekregen, tenzij de verspaning toch nog zwaarder mee wordt geteld.
Waarom is de 6082 jouw favoriet? Dank je wel voor je reactie, ik stuur je het e-book toe.