Anodiseren wordt voor aluminium veelvuldig toegepast, maar wat is het nu eigenlijk? Waarom wordt dit zoveel gebruikt en hoe komt het dat er variatie in uiterlijk is?
Kort gezegd: Anodiseren is een kunstmatig aangebrachte verdichte aluminium oxidelaag onder invloed van stroom in een natchemisch proces.
Anodiseren wordt in België vaak eloxeren genoemd. Eloxeren is een ander woord voor anodiseren, maar is hetzelfde.
Een anodiseerlaag op aluminium is dus een oxidelaag, dit is zonder kleurproces een transparante laag. Hierdoor werkt de laag als een vergrootglas over het aluminium. Zitten er ongelijkmatigheden of bijvoorbeeld een vingerafdruk op het aluminium, grote kans dat na het anodiseren dit aan het licht komt. De anodiseerlaag is een keramische en glasachtige laag. Hard als schuurpapier door het aluminium oxide en het werkt als tevens als een beschermende laag. Wat de natuurlijke oxidelaag op het aluminium doet ter bescherming van corrosie doet de anodiseerlaag eveneens maar dan beter en met een mooier visueel uiterlijk.
Hoe ziet het anodiseerproces eruit?
Het aluminium wordt voor het proces middels een aantal stappen gereinigd en van zijn natuurlijke oxidelaag ontdaan. Daarna worden de overgebleven legeringselementen aan het oppervlak middels een desmut behandeling verwijderd en is het materiaal klaar voor anodisatie.
In een bad met een spanningsverschil tussen anode en kathode zal het aluminium versneld reageren met zuurstof in de zure, meestal zwavelzuur, waterige oplossing. Omdat het milieu is afgeregeld op het proces en de stroomdichtheid exact wordt ingeregeld wil het aluminium uniform over het product zo snel mogelijk reageren en vormt oxides. Het begint bij het “aangrijpingspunt” waar vandaan het groeiproces start.
Het aluminium wordt omgezet naar aluminium oxide
Het aluminium dat omgezet wordt naar het aluminiumoxide neemt 2x zoveel ruimte in als het oorspronkelijke aluminium. Dit betekent voor een anodiseerlaag 2/3 in het materiaal en 1/3 erop. De afmeting van het product neemt dus toe.
Hoe kan het dan dat veelal de profielen geanodiseerd in de markt een kleinere maatvoering hebben dan ongeanodiseerde vraag je je misschien af.
Dat heeft te maken met het beitsproces van het aluminium product. Om het aluminium van zijn oxide te bevrijden wordt er materiaal afgebeitst van het product. Hierdoor is voor profielen in de markt de maatvoering van geanodiseerd vaak kleiner dan bruut (=onbehandeld).
Kleurvariatie van de anodiseerlaag
De kleur van een (ongekleurde) anodiseerlaag wordt beïnvloed door heel veel parameters. Denk aan temperatuur, stroomdichtheid, samenstelling van het bad, laagdikte en zelfs walsrichting en natuurlijk de legering.
Wil je aluminium in dezelfde kleur dan is het verstandig een boven- en onderwaarde af te spreken met de anodiseur door middel van samples, vastgelegd bij de anodiseur.
Het blijft een materiaaleigen laag en geen ralcoating. Wil je geen kleurverschil zien? Design dan kleurvariatie in je ontwerp. Zie onderstaand voorbeeld.
Ben jij ENGINEER en wil je het nieuwe e-book over corrosie van aluminium en oppervlakte behandelingen? Heb jij een specifieke vraag of opmerking over anodiseren van aluminium? Vermeld dit hieronder in het commentaar veld met de opmerking corrosie e-book ja en ik ga voor jou het e-book maken en toesturen!
Door hieronder je naam en e-mailadres in te vullen ontvang je direct de PDF over corrosie.
Duidelijke uitleg
Hallo Ellen,
Al enige tijd hebben we intern een discussie over de verschillende manieren van kleur aanbrengen bij Anodiseren, geeft jouw E-Boek daarover meer informatie?
Zo ja dan ontvangen we dat graag
Ik ontvang graag het e-book anodiseren.
Staan er tips in m.b.t. ophang/contact punten (onbehandelde delen)?
Wij komen steeds meer aluminium tegen in de jachtbouw dus gaarne meer informatie
Ik ontvang graag het e-book over anodiseren.
Waarom is er veel meer kleurverschil bij plaatwerk tov extrusiemateriaal
Iedereen hartelijk dank voor de opmerkingen en vragen.
Ik ga mijn best doen deze te verwerken in het nieuwe e-book.
Mooi duidelijk stuk, Ellen. Het lijkt me leuk eens een kop koffie met je te drinken. Interesse in een rondleiding langs veel giet-en anodiseerwerk? Hoor het graag. Groet
corrosie e-book ja
Alvast bedankt
Hallo Ellen,
Wat een leuk onderwerp!
Misschien behandel je het al in jou E-boek maar vanuit onze ervaring een aantal extra aandachtspunten. Wellicht interessant voor een ieder.
– Maatvast anodiseren (matchen beitsen en aangroeien) werk in principe goed (tot op ca 2um schaal) maar kan problemen met (kleine) pasgaten opleveren omdat lokaal (in kleine gaatjes) het beitsen niet effectief werkt (spoeling van het bad). Waardoor het gat te klein wordt; -> afspreken met anodiseur wat leidend is.
– Het bevestigingspunt (hoe het werkstuk wordt opgehangen) geeft een vlek; -> geen gat in het zicht gebruiken. Ook niet ophangen in een schroefdraadgat (gangen worden maattechnisch beïnvloed… ; evt afspreken hoe op te hangen of daar zelfs extra gaten voor aanbrengen.
– aluminiumoxide is een isolator. Hier moet men rekening mee houden bij veiligheid/aarding van het product.
Tot zover de onderwerpen die mij te binnen schoten.
Groeten,
Jeroen Valentijn
Hittech Group