Wist je dat aluminium het meest voorkomende metaal op aarde is? Maar liefst 8% van de aardkorst bestaat uit verbindingen van aluminium. Hieronder nog meer argumenten waarom de wereld mooier en schoner wordt door toepassing van aluminium.

Aluminium recyclebaar
Het materiaal is oneindig recyclebaar en keer op keer opnieuw in te zetten, met dezelfde kwaliteit. Voor het omsmelten heb je maar heel weinig energie nodig, 5% ten opzichte van de eerste vervaardiging. Dit is heel bijzonder voor een materiaal, zelfs voor een metaal.

Je ziet hierdoor dat aluminium ook een hoge restwaarde heeft. Aluminium schroot brengt relatief veel geld op. Aluminium waxinelichtjes als particulier opsparen brengt helaas niet zoveel geld op, het aluminium is zo licht dat je lang moet sparen voor een paar kilo en in de tussentijd neemt het een hoop ruimte in. Als je vanuit oogpunt van recycling aluminium zou willen scheiden, dan heb ik goed nieuws. In Nederland zijn we zover met de “afval” verwerking dat een bedrijf als Van Gansewinkel niet voor niets als slogan heeft” Afval bestaat niet”. Aluminium kan gewoon in het huisvuil in Nederland weggegooid worden, het wordt in het afvalverwerkingsproces er uitgehaald.

Voor bedrijven die aluminium verwerken levert aluminium schroot het meeste geld op als je de legering specifiek verzamelt. Dan is het nog simpeler om het opnieuw voor eigen product ter hergebruiken.
Er zijn al verschillende bedrijven die hun eigen materiaalafval verzamelen en opnieuw inzetten. Gewoon omdat het kostenefficiënt is. Een bedrijf als Nespresso zet er een statement mee, zoals algemeen bekend, maar stiekem vanuit materiaalkosten is het ook gewoon interessant.
Specifieke sterkte
Aluminium heeft als gunstige eigenschap dat het een hoge specifieke sterkte heeft. Dat wil zeggen sterkte gedeeld door het gewicht, ofwel de sterkte van een product ten opzichte van zijn gewicht, is heel gunstig.
In het volgende diagram kun je dit voor meerdere materialen aflezen.

ashby
Bron afbeelding: AluMatter

Doordat het materiaal licht en sterk is bespaar je energie en brandstof tijdens transport en gedurende zijn gebruiksduur. Als voorbeeld een hefbrug. Door een lager gewicht kan het contra gewicht lichter en kleiner zijn, de motor lichter uitgevoerd worden, en de fundering gereduceerd etc. Een gunstig domino effect!

Aluminium kan door vele vormgevingsprocessen tot een product worden gevormd.
Doordat je hiermee in staat bent het materiaal op de juiste plek neer te leggen creëer je een optimaal ontwerp.

Als laatste: Aluminium is gewoon mooi! Hiervan zijn talloze voorbeelden.
Hieronder één. Én ja, ook Apple neemt graag zijn eigen producten terug voor recycling! zie hier

og_apple_watch_sport

Samengevat is aluminium:

• Meest voorkomende metaal op aarde.
• Recyclebaar
• Hoge specifieke sterkte
• Besparing van energie & brandstof
• Optimaal in vorm te brengen
• Gewoon mooi

Hoe draag jij bij om aluminium zo efficiënt mogelijk inzetten? En waar kun je hulp bij gebruiken? Geef je reactie in het commentaarveld hieronder.

Opt In Image
Meer leren over aluminium legeringen?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je ontvangt direct het e-book over aluminium legeringen.