Om met aluminium een slim ontwerp te maken zijn er een aantal regels die je moet toepassen. Graag deel ik hier de 5 tips om een optimaal aluminium ontwerp te realiseren:
1. Kies de juiste legering
2. Gebruik het juiste proces om jouw vorm te creëren
3. Integreer functies
4. Reduceer onderdelen
5. Kies de oppervlaktebehandeling die in de omgeving past en het gewenste effect geeft
De keuze van de juiste legering hangt af van sterkte maar ook van de eisen die gesteld worden ten aanzien van bijv. de corrosiebestendigheid, vervormbaarheid, verspaanbaarheid, lasbaarheid, verkrijgbaarheid etc. Je kan de eigenschappen van de legeringen onderling vergelijken via bijv. Alu-Key Ook in BLOG legeringskeuze staan handvatten voor het kiezen van de juiste legering. Perfect is het zelden, maar het hoogst haalbare kan zeker worden nagestreefd.
Met de juiste legeringskeuze voorkom je problemen en zijn de eigenschappen optimaal voor de toepassing. Dat levert natuurlijk voordeel op.
Kies het juiste proces voor je vormgeving. Wat is je ideale vormgeving en welk proces past daarbij? Sluit dat aan bij de aantallen die er nodig zijn of is er een proces dat daar als equivalent voor te gebruiken is. Denk bijvoorbeeld aan dieptrekken, hoge nauwkeurigheid, hoge gereedschap kosten, grote aantallen of bijv. rubber persen; aantallen tot 5000-1000 batch grootte c.a. 100, relatief lage gereedschapskosten. Of een ander voorbeeld als hoge druk gieten en coquille gieten. Hogedrukgieten, hoge nauwkeurigheid, hoge gereedschapskosten. Coquille gieten, lagere aantallen, lagere gereedschapskosten, hogere rek (elongation) mogelijk.
Of is verspanen, 3D printen of forging het proces dat je de juiste vorm en eigenschappen oplevert? En wist je dat een extrusiematrijs al vanaf c.a. € 1.000,- mogelijk is?
Schets/bepaal je “ideale” vorm en ga dan processen selecteren en bijschaven.
Integreer functies.
Door in je vorm slimme opnames mee te nemen zoals, ribbels voor bijv. centrering, aanleg vlakjes, scharnierdelen, schroefopnames, verbindingssleuven etc. integreer je functionaliteit. Ook kun je vormspecifiek zorgen dat een product maar op 1 manier kan assembleren, waardoor kans op foute montage wordt voorkomen. Door het opnemen van meerdere functies in een onderdeel kun je onderdelen reduceren.
Onderdelen reduceren.
Vaak zie je dat producten/ apparaten zijn samengesteld uit onderdelen die in assemblage allemaal een functie vervullen. Al die onderdelen moeten samen gebracht, misschien onafhankelijk oppervlakte worden behandeld en aan elkaar bevestigd. Door nu bijvoorbeeld de vorm in een plaat te leggen door 3D vervormen of verspanen of in een ander uitgangsmateriaal via gieten, forging of extrusie aan te brengen kunnen onderdelen gereduceerd worden. Dit vertaalt zich in alles door, waaronder minder bevestigingsmaterialen zijn benodigd en de tolerantie van het totaal nauwkeuriger wordt, etc.
De oppervlaktebehandeling van aluminium kan een extra functie toevoegen aan het product. Dat kan sec visueel zijn maar ook is er vaak een technisch aspect dat verbeterd kan worden. Zo kan bijvoorbeeld slijtvastheid van belang zijn. Een oppervlaktebehandeling kan er voor zorgen dat in bepaalde omstandigheden aluminium beter resistent is in zijn beoogde omgeving als onbehandeld. Zie ook corrosie fouten met aluminium
Wat is jou grootste uitdaging met optimaal aluminium ontwerp? Vermeld deze in het commentaarveld hieronder en ik help je op weg. Je ontvangt mijn e-book over aluminium en haar legeringen.
Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je ontvangt direct het e-book over aluminium legeringen.
De keuze voor het juiste aluminium soort en uitgangsvorm voor een bepaalde toepassing denk dan aan vlakheid mechanische eigenschappen en spanningen in het materiaal.
Beste Ronald,
Zorgen de spanningen in het materiaal na verspanen dat het product kromtrekt? We hebben hier telefonisch contact over.
Grootste uitdaging is een brandwerende deur van aluminium te maken
Beste Jan,
Een brandwerende deur van aluminium ontwikkelen is afhankelijk van omstandigheden en zware eisen niet simpel. Als dat het wel het geval was, dan hadden jullie hem vast al ontwikkeld. Ik kan je wel alvast attenderen op de eurocode 9 deel 1-2 waar de rekenregels zijn opgenomen voor het ontwerp en berekening van aluminium constructies bij brand. (NEN-EN 1999-1-2 Eurocode 9 deel 1-2)