Aluminium in Marokko
Tijdens mijn rondreis door Marokko ben ik verbaasd over de hoeveelheid ezeltjes, muilezels, paard en wagens, scooters en motoren met karretjes eraan vast. Vrouwen die ladingen groen dragen om thuis het vee te voeren en ik denk: “dat moet toch efficiënter kunnen…” Wat als de verdeling van het groen georganiseerd is en je niet meer uren hoeft te lopen? Die tijd kun je besteden om dingen thuis te maken, die je kunt verkopen b.v. aan toeristen, maar in Marokko gaat dat niet zomaar. Als je hier iets wil, dan moet je er nog veel harder aan trekken dan bij ons. Efficiëntie…

Je ziet hier relatief weinig aluminium. In de souks (marktjes) in de medina (stadscentrum) zie je ambachtslieden staal smeden, lassen en deuren maken. Alle deuren zijn hier van staal. Nou ja alle… heel veel. Omdat het hier zo droog is houdt het metaal zich goed. Maar de verf heeft het zwaar te verduren met al die zonuren en uv belasting.
Aluminium… zo te zien is er hier genoeg in de grond aanwezig. Niet constant maar regelmatig kom ik bauxietachtige gebieden tegen, afgewisseld met groenig gesteente en/of fossielen.
Aluminium ligt op een hoger efficiency niveau. Is Marokko daar al klaar voor? Of is het juist de plek bij uitstek…? Het land ligt bezaaid met plastic overblijfselen van een “luxer” leven, door toeristen en eigen bevolking. Wat als dit afval van aluminium zou zijn geweest? Ook dan blijft het hier lang liggen. Is de vervuiling dan minder? Ja, ik denk van wel, het wordt uiteindelijk weer aluminium oxide, zoals 8% van de aardkorst reeds is. Maar fraai is het ook niet. Inzamelen en geld voor geven? Ja daarvoor ligt er gek genoeg te weinig aluminium. In tegenstelling tot het plastic zoals benoemd. Ik blijf zitten met de vraag wat aluminium Marokko kan bieden?… behalve in het transport misschien… maar zoals gezegd, ook daar zie je een geheel eigen stijl die 40 jaar achter loopt op ons. Hoeveel 50 jaar oude Mercedessen en Renault’s ik hier heb gezien… niet telbaar.
Door middel van het optimaliseren van het verbouwen van voedsel in aluminium kassen, waar zon en omgevingsklimaat geregeld kan worden? Door middel van landbouwvoertuigen met aluminium?
Door middel van koelhuizen… en wat moet de “arme” man dan doen? Geld verdienen door plastic opruimen… zoveel ligt er nu ook weer niet.
In de souks wordt goed verdiend… sieraden van aluminium?… in een land dat stikt van het zilver en koper…?
Ik kom er niet uit. Misschien is Marokko nog niet zo ver…
En dan gaan we richting Essaouira. De bewegwijzering die de plaatsen aanduidt, wordt meer en meer van aluminium, de verkeersborden ook. Op de boulevard zijn er een en al aluminium lichtmasten. Met de zoute zeelucht van de Atlantische oceaan ook geen overbodige luxe ten aanzien van corrosiebestendigheid. Ze zijn licht geanodiseerd maar de lichtarmaturen, waarschijnlijk gegoten, vertonen onnodige corrosie, of is het meeuwenpoep… beiden komen voor.

Je ziet dat het hier rijker is en er degelijker geïnvesteerd is. Verderop kom ik nog een half opgebouwde partytent van aluminium tegen. En aluminium in de shopjes.. Maar dat koude biertje aan het zwembad (dank je wel Maurice) is toch de beste toepassing voor vandaag…
De conclusie die ik uiteindelijk trek is: Aluminium komt het best tot zijn recht in hoogwaardige producten…
Eens of oneens? Waar denk jij dat aluminium zijn grootste groeimarkt heeft?

Meer leren over aluminium legeringen?
Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je ontvangt direct het e-book over aluminium legeringen.
Door een technische fout kan het zijn dat je commentaar niet is geplaatst, de fout is inmiddels verholpen. Mocht je commentaar hebben gegeven wil je dit s.v.p. opnieuw plaatsen? Sorry voor het ongemak.
Hoi Ellen,
Ben je techneut of verslaggever? Mooi verhaal.
Ik denk dat er aluminium extrusie grootste markt gebied heeft om te veroveren.
Dank je wel. Van huis uit ben ik techneut. Ben het met je eens er liggen zeker mogelijkheden voor extrusie, denk aan transport… maar ook voor gietwerk en plaat. Welke producten hebben hier als eerste een grote toegevoegde waarde?
Interessante en leuke analyse. Ik vermoed dat vanwege de moeilijkere bewerkbaarheid van aluminium (voor zover ik dat weet: lassen en wellicht ook buigen, bij verspanen is scherpte van gereedschap wat kritischer) in tegenstelling tot staal, het materiaal minder kans maakt in een regio waar veel producten/middelen door individuele handwerklieden gemaakt worden met relatief eenvoudige hulpmiddelen/gereedschappen. En er is natuurlijk een kilo-prijs-verschil.
Aluminium is denk ik meer een industriële grondstof, je hebt een fabriek nodig met speciale apparatuur en specialistisch opgeleide mensen om efficient goede aluminium producten te maken. In die zin lijkt het erop dat voor een aluminium industrie je een regio nodig hebt met een voldoende ontwikkeld onderwijssysteem en voldoende stabiliteit om investeerders aan te trekken. Het gaat dan om hoogwaardige industrie en dus hoogwaardige producten, dus ben ik het in principe eens met de stelling. Maar wellicht bestaan er aluminium soorten met een kwaliteit die een lagere “instap” mogelijk maakt.
Beste Ellen,
Mooi verhaal, Marokko is inderdaad een land van grote verschillen.
Wordt er helemaal geen aluminium gewonnen in Marokko?
Dat zou op zich perspectieven kunnen bieden. Als er aluminium gewonnen wordt kan er ook allerlei productie plaats vinden. Goed voor de werkgelegenheid en het maakt dan niet uit wat er geproduceerd wordt.
Kunnen zowel hoogwaardige als meer simpelere producten zijn.
grtz Hans