Aluminium langs de kant van de weg…
Als ik wegrijd vanaf de parkeerplaats bij Breukelen kom ik tot aan Eindhoven overal aluminium tegen. Te beginnen bij de geluidswal van Maarssen. Deels beton, deels aluminium, met een strook glas ertussen. Het aluminium is een standaard EN AW-5005 moffelkwaliteit. Je ziet dat hier een aantal zaken niet optimaal zijn gegaan. Ten eerste zie je kleurverschil tussen de panelen. Dit kan met walsrichting of zelfs met een verschillende batch te maken hebben. Bij behang zorg je ook altijd dat het uit een batch komt om kleurverschil te vermijden.
Ten tweede zie je vlekken. Ergens gedurende het traject heeft het materiaal waarschijnlijk buiten gestaan of in ieder geval heeft vocht de kans gehad tussen de op elkaar gestapelde platen te kruipen vanwaar er vlekken op het materiaal zijn ontstaan. Een beschadiging die niet zomaar te verwijderen is. Gelukkig valt het de meeste mensen die hier met 100 kilometer per uur voorbij rijden niet op. Wat men wel eens tegen me zegt is: je moet wel een echte aluminiumfiel zijn om dat op te merken. De Wall bij Utrecht is een gecoate rode aluminium plaat. Het staat er kleurig en strak bij.
.
We rijden verder richting Zaltbommel en zien de aluminium vrachtwagens van Knapen, Stas en Welgro over de weg rijden. Wist je dat er vervoerders zijn die alleen maar met aluminium wagens rijden om zo de concurrent te slim af te zijn? Of je bespaart brandstof of je kunt meer vracht meenemen doordat de wagens lichter zijn. En dan benoem ik hier de corrosievoordelen nog niet eens. Zijn er ook nadelen? Natuurlijk. Construeren met aluminium betekent: beter op het scherpst van de snede construeren. Dat stelt meer eisen aan de constructeur en de berekeningen die gemaakt moeten worden. Zo is vermoeiing absoluut een aspect dat niet veronachtzaamd mag worden in deze toepassing.
.
We rijden verder. Langs en boven de weg staan er allemaal blauwe borden met plaatsnamen. Aan de achterzijde zie je dat de profielen onbehandeld zijn en aluminium door zijn corrosiebestendigheid gewoon bruut kan worden ingezet voor deze toepassing.
Even verder zien we lichtmasten. Lichtgrijze ongeverfde masten gemaakt van aluminium. Veilig voor het verlichten van de rijbanen en veilig mocht er toch een botsing ontstaan. Speciale botsveilige constructies zijn ontwikkeld. En dat terwijl aluminium als materiaal al wordt ingezet voor kreukelzones, en dus de energie absorptie al in zich heeft.
.
We komen uiteindelijk bij Eindhoven. Hier staat de enige echt geluidsabsorberende wal die esthetisch ook nog eens fraai is. Op een eenvoudige manier zijn potentiële kleurverschillen in anodiseren gemaskeerd door kleurvariatie van de palen. Het lijken wel bomen/stammen. De kleuren geven ook nog eens een levendige aanblik. Geen steriel industrieel glad uiterlijk. Indien ooit afgedankt zal een ieder ze gratis willen weghalen. Ze leveren na afloop tenslotte geld op. Hetzij door hergebruik – up-cycle, hetzij doordat met maar weinig energie het materiaal omgesmolten kan worden en zo weer opnieuw voor allerlei profielen kan worden hergebruikt.
.
Ik kom aan bij mijn afspraak. Het eindresultaat? Ik kan weer een klant gaan helpen om aluminium optimaal in te zetten voor hun toepassing.
.
Wil jij fouten voorkomen, of heb je een vraag? Waar loop jij tegenaan met aluminium? Plaats je vraag in het commentaarveld hieronder. Je krijgt altijd antwoord en je mag natuurlijk ook elkaar helpen. Iedereen die reageert kan een maand lang een Alu-Key testaccount gratis uit proberen. Graag helpen we je op weg.

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je ontvangt direct het e-book over aluminium legeringen.
“De Wall bij Utrecht is een gecoate rode aluminium plaat. Het staat er kleurig en strak bij.”
Ben ik het niet helemaal mee eens! De plaat is zeswaardig gechromateerd en gemoffeld in een rode PVDF lak. Qua duurzaamheid zit het dus wel snor! Echter ik zie behoorlijke kleurverschillen. Er zijn of flinke variaties in laklaagdikte of verschillende batches lak door elkaar gebruikt (of beiden).
Barry,
Dank voor je feedback. Ik ben bang dat het beeld dat ik schets dateert van net na oplevering. Nu je het zegt heb ik toen al wel een opmerking gehoord ten aanzien van de coating. Maar ik vond het visueel mooi en geen probleem! Het verschil is door de tijd mogelijk verergert? De volgende keer dat ik er langs rijd zal ik een foto maken. Waarschijnlijk maakt het ook uit met welke bril je kijkt… Alu of coating kenner. 🙂
Hoi Ellen,
Het scherm bij Maarsen toont inderdaad kleurverschillen. Een hele discussie destijds. Platen zijn 5mm dik en eigenlijk niet geschikt voor anodisatie ondanks batch controle en goede begeleiding. De Architect stond erop dat het geanodiseerd zou worden ondanks ons advies dit niet te doen en het te laten poedercoaten ivm mogelijk optredende kleur verschillen. Zie het resultaat. De vlekken komen van de kraan die het gemonteerd heeft en smeermiddelen lekte. Wij hebben hier destijds veel aandacht aan geschonken. Verder een mooi stukje.
Beste Rob,
Dank je wel voor je aanvulling! De vlekken die ik beschrijf zijn idd niet degene die zichtbaar zijn op de foto. Ik wist niet dat die van de olie af kwamen. Weer wat geleerd.
Ten aanzien van de vlekken die ik bedoel zal ik je een foto separaat toesturen. Deze was niet geschikt voor publicatie.