De specificatie van een materiaal vergt kennis en inzicht. Kom jij wel eens tegen dat er op tekening als materiaalaanduiding ALUMINIUM wordt gehanteerd? En welke kwaliteit is er dan benodigd….?
Gelukkig komt het steeds minder vaak voor, maar het gebeurt nog wel, dat geen specificatie maar slechts ALUMINIUM op tekening wordt gezet. Zonder kennis van het materiaal is het ook lastig en natuurlijk kun je dat aan je leverancier overlaten. Maar zet wel, eventueel na overleg met de leverancier(s), de juiste aanduiding op tekening! Daarmee specificeer je het materiaal eenduidig en leg je het vast.
Hoe specificeer je een aluminium legering?
Een aanduiding van een aluminium legering is bijvoorbeeld EN AW-5083 O. In de norm EN 573 kun je precies terug vinden hoe de benaming van een aluminium kwaliteit wordt opgebouwd. Ook heeft het Aluminium Centrum een duidelijke beschrijving in hun informatiebladen opgenomen. (Kneedlegeringen & Gietlegeringen)
Welke aluminium legering kies je?
De keuze van een aluminium legering hangt af van heel veel factoren. Wordt het product door verspaning naar zijn vorm gebracht? of is extrusie of walsen de basis voor het product? Behalve de fabricage is ook de toepassing van belang voor zaken zoals verwerkbaarheid, lasbaarheid en corrosiebestendigheid.
In aluSelect kun je veel van dergelijke informatie snel raadplegen. Daar vind je een overzicht van de meest gebruikte legeringen en hun eigenschappen.
Hieronder wordt dit voor een tweetal type legeringen kort samen gevat.
Een goede keuze van het materiaal is belangrijk voor het goed slagen van het product. Het voordeel van aluminium is, dat het een hoge specifieke sterkte heeft, het is het meest voorkomende metaal op aarde en het is oneindig recyclebaar!
Het maken van het materiaal kost in eerste instantie veel energie, maar de voor de volgende levensfase is maar 5% van de energie benodigd. Dat is heel bijzonder voor een materiaal, bovendien blijft de kwaliteit behouden.
Heb je hulp nodig bij het specifiëren van de aluminium legering voor je toepassing, vraag de mensen met aluminium kennis in je netwerk om hulp. Stel je vraag in een reactie hieronder, meld je aan voor training of BLOG updates en ik hou je op de hoogte.
Ellen Vaders

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je ontvangt direct het e-book over aluminium legeringen.
Duidelijk stuk. Goede verwijzingen. Informatie die wat brengt
Dank je wel mocht je over een ander type legering zoals een 3000 of 7000 kwaliteit iets willen weten hoor ik het graag. Misschien kan ik daar in een volgend BLOG aandacht aan besteden.
Voor een bepaalde toepassing (een druktankje op 10 bar) wil ik AlMgSi1 gebruiken. Dat druktankje wordt wel onderworpen aan een temperatuur gaande van -55°C tot +150°C. Voor de sterkteberekeningen ben ik op zoek naar waarden voor de 0.2% rekgrens bij deze temperaturen. Anders dan voor bvb staal vind ik hier geen getalwaarden voor. Waarom wordt dit voor Aluminium niet gepubliceerd?
Vriendelijke groeten.
Voor de EN AW-6063 heb ik die gegevens wel. Deze zijn te vinden in het Aluminium ASTM handboek. Van de AlMgSi1 (in europeese equivalent EN AW-6082) beschik ik niet direct over de informatie. Waarom de info niet online beschikbaar is? Dat is nog een kwestie van tijd … denk ik.
Ik zal je de info die ik heb toe mailen (te veel voor hier). Met vriendelijke groet Ellen
In plaats van AlMgSi1 zijn er wel (openbare) gegevens te vinden voor legering 6351 in Kaufman (Properties of Aluminium Alloys, ASM International, ISBN 0-87170-632-6). Deze legering is vergelijkbaar met AlMgSi1 (oftewel 6082). Je zou de gegevens van 6082 kunnen berekenen aan de hand van de waarden voor 6351 (door bv de procentuele verandering bij verschillende temperaturen voor 6351 te gebruiken bij 6082).
MVG,
Andrew den Bakker