6 mei 2019
Een bijzondere vliegreis gemaakt. Wat mooi om een rondje door het luchtruim te vliegen in een aluminium kist. Een heel dun laagje aluminium dat mij scheidt van de ijle buitenwereld. Dat het dun is merk je al bij het instappen of moet ik zeggen opstappen. Niet op de vleugel… Alleen op het zwarte gedeelte waar het versterkt is voor o.a. het op en uitstappen.
Het vliegen begint wat bibberig.
Niet alleen omdat dit de eerste keer is dat ik bij mijn vriendin in de kist mag meevliegen maar ook omdat dit kleine vliegtuigje heel anders aanvoelt dan een Boeing of Airbus. Even denk ik met respect aan de gebroeders Wright die hun dromen doorzette en de eerste piloten waren die deze weg voor ons hebben gebaand.
Een dun laagje geavanceerd aluminium in de juiste legering die bestendig is tegen trek- en druk- krachten én tegen vermoeiing. We vliegen hoger en hoger en als ik naar de Erasmusbrug kijk zie ik “madurodam” maar dan echt. Voel met net een beetje als pinkeltje.
Ik zie de markthal, herken hem gelijk, met die mooie aluminium gekleurde gevelbeplating. Alleen die zie je nauwelijks vanuit het vliegtuig. Dan zouden we er doorheen moeten vliegen en met die imposante glazen pui is dat helaas niet mogelijk.
Als we eenmaal in het buitengebied zijn wordt de kist meermalen beproeft. Een 3-tal noodlandingen worden uitgevoerd maar net boven de grond trekken we weer op naar omhoog. Nog geen last van misselijkheid. Geef toe de eerste noodlanding vond ik wel heel spannend.

We kijken uit over de Reewijkse plassen en vliegen even later over Woerden. De supermarktketen-overslag is goed zichtbaar vanuit de lucht. Vrachtwagenreclame is zelfs leesbaar vanuit deze hoogte. Knooppunt Oude-Rijn ziet er ook gaaf uit. Inmiddels begin ik het terrein een beetje beter te leren kennen.
Wanneer ik in de verte het gebouw van “Van der Valk” en daarachter het Arval gebouw zie liggen weet ik dat het adres van Aluminium Metal Knowledge even verderop ligt. Heel Houten overzichtelijk vanuit de lucht. Mijn adres, een wijk vlak langs het Amsterdam-Rijnkanaal, is makkelijk te vinden.
Na een kunstige linkerbocht manoeuvre van mijn vriendin is er mooi uitzicht boven de wijk en het pand zowel van voor als vanachter kunnen fotograferen. De G-krachten gieren door de cockpit maar ik ben te druk met naar buiten kijken.
En dan vliegen we weer in westelijke richting. Nog een rechterbocht manoeuvre die perfect wordt uitgevoerd en het kotszakje is gelukkig nog steeds niet nodig. Het voelt niet eens hetzelfde als een achtbaan.
Maar als plotseling het gas weer wegvalt voor de zoveelste net niet noodlanding en je ziet en voelt hoe de flappen bijdragen aan de lift met beperkte snelheid van de manoeuvre heb ik weer diep respect voor het aluminium ontwerp. We horen nog even een opmerking over een “slecht ontwerp….” Maar dat gaat enkel over een knopje dat net andersom zit als de rest. Voor zover ik het goed begrepen heb, want luchtvaarttaal is een code op zich. Er is gelukkig altijd wel iets te verbeteren in het ontwerp.
Terug bij Rotterdam wordt de landing ingezet en voor ik het weet heeft dat dunne aluminium omhulsel ons met een lichte boink weer veilig op de grond gezet. Met dank aan de gevorderde lespiloot en de ervaren gedegen instructeur die me deze nieuwe aluminium ervaring hebben bezorgd. Mijn dank is groot!
Wil je meer weten over hoogsterke aluminium legeringen? Geef antwoord op de vraag:
Hoe dik denk jij dat de beplating van zo’n vliegtuigje is?
Zet je antwoord hieronder in het commentaar veld, je ontvangt de pdf met extra informatie over aluminium 7000 kwaliteiten. Veel plezier met je volgende aluminium productontwerp.

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je ontvangt direct het e-book over aluminium legeringen.
3 mm
Dank je wel voor je reactie.
Leuk he, Ellen? En wat leuk dat je vriendin leert vliegen bij de VCR.
In mijn zelfgebouwde aluminium vliegtuig heb ik veel skins in een 2024-T3 legering gebruikt van 0.016 inch dik, ongeveer 0,4mm dus.
De Robin waarin je vloog heeft overigens vleugels van hout, overspannen met linnen 🙂
groetjes, Rene
Ja echt een gave ervaring. Smaakt naar meer.
Beste René R.I.P. Het aluminium vakgebied mist een bijzondere kracht. Dank voor alles.
Beste Ellen,
Heel mooi verhaal! Lijkt me dat je een hele mooie vlucht hebt gemaakt. Heb je rond gevlogen in de PH-SPZ van de foto, of was het een ander vliegtuig? Dat zou nogal wat uitmaken voor mijn inschatting van de dikte van het aluminium. Als ik me niet vergis is heeft PH-SPZ n.l. een houten constructie. Dus 1 mm triplex v.s. 0,5 mm aluminium.
Ha, René Bubberman was me voor. Maar het geeft wel aan dat ook met hout efficient geconstrueerd kan worden! Misschien wel efficiënter dan in aluminium, zeker in lichte vliegtuigen. Al heeft aluminium weer andere voordelen.
Ik vloog in de PH-SVU vrijwel identiek aan degene op de foto. Hout is zeker een mooi constructie materiaal! Het vormgeven is echter veel minder toegankelijk dan bij aluminium plus het hergebruik met behoud van kwaliteit. Nu is hout natuurlijk weer goed terug in de natuur te gebruiken mits het niet op allerlei wijze geïmpregneerd of verlijmd was…
Leuk om je ervaringen te delen. Ik vind het nog steeds byzonder dat een klink constructie zo sterk kan zijn. Mijn vader was ook wtb ir en die heeft me een keer uitgelegd dat wc papier nooit scheurt op de perforatie en dat dat het geheim is van klinken.
Als het niet waar is dan is het in elk geval een mooi verhaal !
Beste Herman,
De perforatie geeft in deze toepassing wel aanleiding tot vermoeiingsinitiatie. Je ziet vaak een combinatie met lijmen, dan heb je daar minder hinder van.
Ja dat is heel bijzonder, vrij als een vogel (aluminium Vogel) vliegen over je eigen bedrijf.
Ik denk dat de aluminium schil niet meer dan 2 mm dik is. Blijft de actuele vraag
de voorbehandeling van het aluminium in deze sector is dat een chromaat laag al dan niet in een primerlaag ?
Vriendelijke groet,
Wim ten Berge
Beste Wim,
In vliegtuigbouw wordt nog veel chromaat toegepast, met name aan de binnenkant van een vliegtuig is een alternatief erg complex, aangezien je daar na de bouw niet meer bij kunt. Maar er zijn wel interessante ontwikkelingen zie https://www.tudelft.nl/2019/3me/april/hoe-bescherm-je-vliegtuigen-tegen-corrosie/