Hoe leg je aluminium profielen vast?
Om aluminium profielen vast te leggen is het aan te raden tekensymbolen te gebruiken. Het efficiënt vastleggen en goed tolereren is vaak een uitdaging. Helaas gaat het in de praktijk nog al eens mis.
Wat veel voorkomt is dat referentievlakken van de verschillende symbolen verkeerd worden gelegd of dat symbolen door elkaar worden gehaald. Wanneer er niet goed wordt vastgelegd is het ergste dat je niet krijgt wat je bedoelde.
Wat we in de praktijk veelvuldig tegenkomen op tekeningen van aluminium extrusie profielen is het volgende:
- Referentielijnen en -vlakken onlogisch gekozen
- Symbolen door elkaar gehaald
- Gebruik van verouderde aanduidingen
Referentielijnen en -vlakken worden in de tekening niet effectief gekozen waardoor de meettechnicus niet snapt waarom een referentie juist op die manier wordt toegepast.
Symbolen worden nog al eens door elkaar gehaald. Rechtheid wordt vaak verward met vlakheid bij aluminium profielen. Daarnaast wordt profielzuiverheid van een lijn nog al eens verward met profielzuiverheid van een oppervlak.
Verouderde notatiewijzen worden helaas nogal eens gebruikt en veroorzaken verwarring en onduidelijkheid.
Wanneer er niet goed wordt vastgelegd gaat dit te koste van de kwaliteit, duidelijkheid in communicatie over en weer en het kan grote consequenties hebben t.a.v. prijs.
Een praktijkvoorbeeld
Waarom is het belangrijk om een extrusie profiel duidelijk en eenduidig vast te leggen?
We vroegen het Piet van Berkel. Meettechnicus bij firma VAST METAAL. Piet: “Wij controleren hier in de meetkamer geëxtrudeerde profielen door een kort stuk afgezaagd profiel na het afbramen(!) tegen een vlakke plaatopname te houden. De computer vergelijkt de opname met de tekening. Als het goed is staan de vorm- en plaatstoleranties juist op de tekening en kunnen door het meetinstrument worden geïnterpreteerd. Indien toleranties goed gespecificeerd (eenduidig en duidelijk) erop staan, is de meting waardevol. Als ze er niet goed opstaan is de meting eigenlijk zinloos en krijgt de constructeur niet wat hij wilde hebben en krijgt de eindklant uiteindelijk te laat zijn gewenste profiel”.
Hoe definieer je een aluminium profiel dan wel? We hebben voor jouw een voorbeeldtekening gemaakt. Laat commentaar achter onder het blog en we sturen je deze toe.
Het goed vastleggen van een aluminium profiel met de juiste kennis hoeft niet moeilijk te zijn. Ben je engineer en heb jij een profieltekening waarvan je wilt weten hoe het beter kan? Geef antwoord op de vraag:
Waar loop jij tegen aan bij het beschrijven van een aluminium extrusie profiel?
Vermeld je antwoord hieronder in het commentaarveld. Behalve de voorbeeldtekening kun je ook onze terugkoppeling op jouw profieltekening krijgen. Na het plaatsen van je opmerking kun je deze direct naar ons mailen via ellen@aluknowledge.com.
Ik wens je veel plezier met het ontwikkelen van je volgende aluminium profiel.
P.s. Wil je meer weten? Vraag hier informatie over de cursus vorm- en plaatstoleranties.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ìnventas

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je ontvangt direct het e-book over aluminium legeringen.
LS.
Ben erg benieuwd naar jullie cursus.
Binnen mijn bedrijf werken we met GD&T volgens ASME Y14.5-2009.
Sluit jullie cursus hier op aan?
M.vr.gr.
Beste Herman, dank voor je reactie. Jazeker sluit de cursus aan op de ASME norm. Wij hanteren de NEN-EN-ISO-1101:2017 die veel overeenkomsten vertoont met de ASME Y14.5-2018. Dit is de opvolger van de ASME Y14.5-2009. De nieuwe norm telt ca. 120 pagina’s meer. Dat de nieuwe normen op dit gebied dikker zijn dan hun voorgangers komt o.a. door aanvullende afspraken voor notatie in het 3D model. Dit geldt ook voor de norm die wij hanteren bij de training Vorm- en plaatstoleranties en PMI. Deze norm sluit goed aan bij de norm die jullie gewend zijn te gebruiken, is zonder meer van toegevoegde waarde. Verschillen tussen ASME en ISO zitten in de details.
Dank je wel voor deze waardevolle vraag!
Kom ik in veel gevallen al toe met het vermelden van de norm 2768 mK of de fijnere variant 2768 fH of mis ik dan al snel zaken? En dan met name in zaken de vormtoleranties.
M.vr.gr.
Dat is een prima norm voor de toleranties voor verspanende bewerkingen. Voor extrusie profielen zijn de vorm- en plaatstoleranties vermeld in de EN 755-9 waar je vanuit mag gaan. Heb je nauwkeuriger nodig kun je voor de legeringen EN AW-6060 en EN AW-6063 ook de NEN EN 12020 hanteren. Is er een nog nauwkeuriger tolerantie benodigd kan dit in overleg met het extrusie bedrijf. Ten aanzien van de cursus krijg je inzicht in hoe je de maten die belangrijk zijn goed kan definieren zonder dat je andere gedeelten overdimensioneerd die een profiel onnodig duur maken. Dus een uitbreiding op wat je nu doet.
Het onjuist gebruik van vorm- en plaatstoleranties blijft in de praktijk zeker niet beperkt tot aluminiumprofielen.
Het toepassen van de juiste aanduiding komt evengoed voor bij draai- en freeswerk, kunststof producten, etc.
Maar naar mijn idee is het gebruik van vorm- en plaatstoleranties nooit “algemeen goed” geworden binnen de industrie, waardoor er nog veel voorbeelden bestaan van onjuist gebruik.
Een training met oefeningen en eigen voorbeelden bespreken kan hierin helpen. Wat denk jij dat er nog meer bijdraagt aan verbetering?