Het materiaal aluminium wordt op ingenieuze wijze in de juiste “gesteldheid” gebracht voor zijn beoogde toepassing.

Hiervoor zijn verschillende facetten die bijdragen aan een optimale materiaal toestand. Er worden er in dit Blog drie besproken:

  • Versterken van het materiaal
  • Kristalstructuur
  • Energie absorptie en rek

Zuiver aluminium is niet echt sterk. Om het materiaal sterker te maken zijn er verschillende mogelijkheden.

legeringen & versterkenDoor aluminium te legeren, veredelen en/of te deformeren kun je het materiaal versterken. Middels het toevoegen van de juiste legeringselementen zorg je ervoor dat het materiaal sterker en harder wordt. Het ene legeringselement is beter op te lossen dan het andere. Het ene levert meer verhoging van sterkte op, zoals koper, dan het andere, bijvoorbeeld Mangaan.

Legeringen met koper zijn echter minder corrosie bestendig en legeringen met Mangaan zijn weer heel goed vervormbaar tot producten zoals felsdaken en dakgoten. Niet alleen het hoofd legeringselement is van belang maar de complete mix van alle legeringselementen verzorgen de eigenschappen en dus de prestaties van een legering. Het is te vergelijken met koken. Neem het recept en de peper en zout zijn het die het gerecht op smaak maken.

kristalstructuur
De kristalstructuur

Afhankelijk van de vervaardiging verkrijgt het materiaal zijn kristalstructuur, bijvoorbeeld al of geen korrelverfijner en/of de mate van deformatie (harding), etc. Deze structuur wordt bewust voor een legering en zijn toepassing aangebracht zodat bijvoorbeeld de vervormbaarheid in een latere processtap ideaal kan worden ingezet. (Voorbeeld)

Energie absorptie en rek

Voor botsveilige lichtmasten of crashboxen in transportvoertuigen is het van belang dat een materiaal energie op kan nemen. Dit betekent dat het materiaal in staat moet zijn om te gaan vervormen om waarmee energie wordt opgenomen.

crash-alloys

Bron afbeelding: crash alloy

Mede door de FFC kristalstapeling (Face Centered Cubic Structure ofwel kubisch vlakken gecentreerde dichtste bolstapeling) van aluminium in combinatie met de juiste sterkte & rek eigenschappen is een optimale energie opname te realiseren.

Echter je moet dit wel bewust aanbrengen in je materiaal. Een extrusie kwaliteit zal hiermee niet standaard worden toegerust.

Een ander voorbeeld. Wil je een aluminium extrusie buis of profiel nog gaan buigen, bestel dan bij voorkeur een T4 toestand i.p.v. het standaard T6. T4 wordt ook wel betiteld als de buigkwaliteit.

Hierbij een overzicht van de toestanden in aluminium.

toestanden

Wil je alle toestanden en hun betekenis overzichtelijk op een rij. Klik hier en je verkrijgt het complete overzicht als PDF.

Tegen welke toestand met aluminium ben jij aangelopen en voldeed deze?

Wil je op de hoogte gehouden worden van de Blogs van Aluminium Metal Knowledge schrijf je in

Heb je aanvullingen en/of andere relevante opmerkingen, deel hieronder.

Opt In Image
Meer leren over aluminium legeringen?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je ontvangt direct het e-book over aluminium legeringen.