In toepassing op zee ontstaat veel schade door corrosie van materialen. Uitval van deze producten, zoals bijvoorbeeld in offshore, kan desastreuze gevolgen hebben. De veiligheid van mens en dier is afhankelijk van de keuzes die wij maken. Daarom is het van belang dat we dit optimaal doen.

Aluminium is heel corrosie bestendig, het beschermt zichzelf met zijn eigen oxide laag, dit in tegenstelling tot vele andere metalen. Aluminium wordt tegenwoordig steeds vaker met succes op zee ingezet, ook onbehandeld.

De beschermende oxidelaag is niet het enige dat we nodig hebben in deze toepassing. Ook kennis van de legeringen en combinatie van metalen is vereist om problemen te voorkomen.
De oxidelaag kan ‘beschadigd’ raken door toepassing van de verkeerde materiaalkeuze, legering, of in combinatie met edele metalen, waardoor aluminium zich als een anodeblok opoffert. Ook is er kennis nodig van de juiste ontwerp aanpak zodat vuil- en zoutophoping niet leiden tot een gunstig corrosieklimaat.
Kortom als je de spelregels in acht neemt, die in zijn geheel niet zo ingewikkeld zijn, kun je een solide oplossing op zee realiseren.
Gaat het wel eens fout met aluminium? Natuurlijk. Omdat aluminium een relatief onedel metaal is ontstaan er wel eens problemen door onkunde. De foutkans is aanzienlijk, met name door galvanische corrosie. Dit komt echter door onjuiste toepassing.

Spelregels:

Pas aluminium in zeewater toepassing niet met andere metalen toe, uitgezonderd zink en magnesium, of sluit elektrisch contact tussen de metalen uit; voorkom een gesloten stroomkring, voorkom galvanische corrosie.
Pas de juiste legering toe. Omdat de oxide laag verstoord wordt door toepassing van legeringselementen zoals koper, ijzer of zink is de legeringskeuze bepalend of de oxide laag in deze toepassing het materiaal afdoende kan beschermen.
Zorg dat het aluminium schoon blijft. Overal waar water of vuil/zout zich kan ophopen zullen voor alle metalen problemen kunnen ontstaan. Ook voor aluminium. Zorg voor een goed “afspoelend vermogen” van de constructie zodat regen- of zeewater het oppervlak kan afspoelen. Kit naden dicht en pas indien nodig een oppervlaktebehandeling toe.

De voornaamste aluminium legeringen toegepast op zee:

Onderstaande 5000-soorten worden ook wel betiteld als de zeewaterbestendige kwaliteiten
aluminium legeringen op zee

 

Wil jij informatie over een ander onderwerp? Laat het me weten en misschien
dat het volgende blog daarover zal gaan.

 

Opt In Image
Meer leren over aluminium corrosie?

Door hieronder je naam en e-mailadres in te vullen ontvang je direct de PDF over corrosie.