Als je aluminium profiel koopt welke legering krijg je dan en waarom. Welke keuze heb je of welke wordt er voor je gemaakt?

Vrijwel alle profielen die je laat maken of standaard via de handel koopt zijn van een tweetal legeringen, de EN AW-6060 en de EN AW-6063, in toestand T6.
De EN AW-6060 & 6063 zijn kwaliteiten die goed te persen zijn en de standaard in de extrusie wereld. Alles is geoptimaliseerd voor deze legeringen om zo efficiënt mogelijk profielen te kunnen fabriceren. Tussen beide legeringen zitten verschillen ten aanzien van samenstelling en mechanische eigenschappen, maar dit is gering. Veelal zijn deze kwaliteiten ook toereikend voor de beoogde toepassingen. De EN AW-6061 is ook een legering die vaak voorkomt maar al beduidend minder. Deze legering wordt in de V.S. veel toegepast en is daar net zo populair als “onze 6060”.
Er zijn zoals je in het overzicht ziet meer aluminium legeringen die in profiel geleverd kunnen worden.
Vanwege de verpersbaarheid en het feit dat de EN AW-6060 & 6063 voor heel veel toepassingen toereikend zijn, zijn het merendeel van de profielen van deze kwaliteiten.

aluminium extrusie legeringen

Wanneer worden andere legeringen ingezet, en wat zijn daarbij consequenties?

Als voorbeeld de EN AW-5083. Op het moment dat aluminium in jachten wordt toegepast zie je vaak deze kwaliteit als plaat. De zeer goede corrosiebestendige eigenschappen en benodigde mechanische waarden is hier debet aan, zie ook “aluminium op zee”. Vaak wordt er in deze toepassing ook gelast. In dit geval is het een voordeel als er gewerkt kan worden met profiel en plaat van dezelfde samenstelling. De 5083 is echter veel lastiger te extruderen en de meeste extrusie bedrijven zijn hier ook niet op ingericht. Met de 5083 kun je ook niet dezelfde dunwandige precisie profielen verwachten omdat dit simpel weg niet realiseerbaar is.

Een andere kwaliteit, een legering uit de 7000-reeks, heeft als voordeel dat de mechanische eigenschappen beduidend hoger liggen als een legering uit de 6000 reeks. Ook hier geldt dat deze lastig te verpersen zijn en maar een enkel bedrijf dit doet. Bovendien vereist een legering uit deze reeks specifieke kennis en vaardigheden van de toepasser, anders is de kans op problemen aanwezig.
De 6082 is hier vaak een goed alternatief voor, aangezien deze redelijk goed persbaar is en de mechanische eigenschappen al een stuk hoger liggen als de 6060 en 6063 kwaliteit.
Kort samengevat: Vrijwel alles is mogelijk maar het heeft een prijs en die moet opwegen tegen de verkregen voordelen.

overlap samenstelling extrusie legeringen

BRON: http://www.aluminiumdesign.net/design-support/aluminium-alloys-alloys-for-extrusion/

p.s. de 6005 kwaliteit is een legering die veelal in automotive-achtige toepassingen wordt ingezet o.a. vanwege zijn mechanische eigenschappen in combinatie met de mogelijkheid van betere vervormbaarheid, zoals de potentie ten aanzien van schokabsorptie.

Opt In Image
Meer leren over aluminium legeringen?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je ontvangt direct het e-book over aluminium legeringen.