Ontwerpers en constructeurs die nog niet zo bekend zijn met aluminium zouden het liefst allemaal beginnen met de 7000 kwaliteiten.

Wat zijn de voor- en nadelen van deze sterke aluminium legeringen?
• Hoge sterkte
• Goed bestand tegen vermoeiing
• Sommigen lasbaar, anderen niet
• Kleur variatie bij anodiseren, beperkt decoratief anodiseerbaar
• Corrosie bestendigheid.

Aluminium is sterk en licht. Voor optimale producteigenschappen moet de vorm ook optimaal worden ingezet. Indien men deze nog niet bedacht heeft wordt er vaak eerst naar sterkte gekeken en naar de sterkste aluminium kwaliteiten gegrepen. De 7000 kwaliteiten, hoe sterk zijn die eigenlijk?
De sterkte van de meest gangbare 7000 kwaliteiten hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

tabel 7000

Het grote voordeel van de 7000 kwaliteiten is, dat ten opzichte van de andere aluminium soorten, ze goed bestand zijn tegen vermoeiing. Dit in combinatie met sterkte zorgt ervoor dat ze onder andere bij vliegtuigen veelvuldig worden ingezet.

Afhankelijk van samenstelling zijn de 7000 legeringen wel of niet lasbaar.
Wanneer het koperpercentage boven de 0,2/0,3 % uitkomt is het gedaan met de lasbaarheid.
Als vuistregel kun je hanteren dat de lagere nummers; de 7001 t/m de 7020 lasbaar zijn, daarboven niet (b.v. 7022 of 7075). Voor specifieke legering altijd checken voor je deze daadwerkelijk gaat toepassen!

Bij de 7000 is het hoofd legeringselement Zink. Dit legeringselement heeft de neiging bij de warmte inbreng door het lassen te segregeren naar de kristalgrenzen. De gevoeligheid voor corrosie (zowel interkristalijne corrosie als spanningscorrosie) neemt hierdoor toe.
Door een 7000 kwaliteit na het lassen opnieuw warmte te behandelen kan dit hersteld worden.

De 7000 legeringen zijn over het algemeen niet makkelijk te anodiseren.
Technisch anodiseren gaat goed maar decoratief anodiseren is lastiger, afhankelijk van samenstelling, en uniformiteit van de samenstelling, er kunnen vlekken en kleurvariaties ontstaan.

bron foto: link
7000tensocorrosioneCorrosiebestendigheid is niet het sterkste punt van deze legering. Ook weer afhankelijk van de samenstelling zijn de verschillen groot, van voldoende/goed tot zeer matig/slecht.

Tesamen met de gevoeligheid voor corrosie zoals hierboven besproken vergt het werken met een 7000 legering extra zorg en aandacht die andere aluminium kwaliteiten niet nodig hebben.

Kortom een legering uit de 7000 reeks is hoog sterk, maar gebruik deze met kennis van zaken. Een meer gangbare legering kan een betere keus zijn.

Tegen welke kwestie ben jij aangelopen bij toepassing van een 7000 legering, en was dit achteraf de juiste keuze?

Heb je aanvullingen en/of andere relevante opmerkingen, deel hieronder.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de Blogs van Aluminium Metal Knowledge schrijf je in

Opt In Image
Meer leren over aluminium corrosie?

Door hieronder je naam en e-mailadres in te vullen ontvang je direct de PDF over corrosie.