Aluminium anodiseren

Wanneer je een aluminium product een mooie uitstraling wilt geven door middel van de oppervlaktebehandeling anodiseren,  zijn hier een aantal tips die je helpen een mooi resultaat te realiseren.

  • Materiaal keuze
  • Materiaal combinaties
  • Kleur
  • Omgeving/Laagdikte

Materiaalkeuze

De keuze van de legering is in eerste instantie vaak gericht op de sterkte en het proces dat wordt gebruikt voor de vervaardiging. Voor een mooie heldere anodiseerlaag is het gewenst om legeringen in te zetten met zo min mogelijk koper, zink en silicium. De 6000 legeringen zijn over het algemeen heel mooi te anodiseren. Voor alle legeringen geldt hoe meer legeringselementen hoe minder helder de anodiseerlaag. Het ene legeringselement heeft hier meer invloed op dan de andere.

tekst cursief blog september.JPG V02Ook de verdeling van legeringselementen binnen een legering kan van invloed zijn op de kleur en uitstraling van een product. Zoals in de 5000 reeks met het legeringselement Magnesium. Er zijn voor gevel toepassingen daarom speciale EN AW-5005 legeringen verkrijgbaar die voor het anodiseren geoptimaliseerd zijn.


Materiaal combinaties.

Bij een EN AW-5083 kwaliteit zijn, afhankelijk van het fabricage proces, wisselende resultaten mogelijk. Een gegoten gefreesde plaat krijgt van zijn leverancier vaak een speciaal protocol voor het anodiseren mee. De truc hier is om heel kort te beitsen voor het anodiseren.

IMAG1100-1024x397Bouw je een product samen van verschillende legeringen, dan zie je na het anodiseren verschillende kleuren. Je ziet als het ware het verschil in legeringen terug in de kleur. Onbehandeld is dit ook aanwezig maar valt dit minder op. Om kleurverschil te voorkomen kun je het beste dezelfde legering toepassen, ook voor het lasdraad. Ten aanzien van kleur kun je nog aanvullende afspraken maken. In overleg met de anodiseur is bijvoorbeeld een boven- en ondergrens door middel van samples vast te leggen.

Kleur

Wil je mooie heldere kleuren? Kies dan legeringen die goed te anodiseren zijn, met zo min mogelijk legeringselementen zoals hierboven ook besproken. In Alu-key kun je makkelijk opzoeken of een legering goed te anodiseren is en wat de samenstelling is. Goud- en bronstinten zijn UV-bestendig en houden hun kleur vast. Andere fellere kleuren zijn minder UV-bestendig maar voor binnentoepassingen prima.

Wil je gietwerk in mooie anodiseerkleuren dan zal je een Aluminium-Magnesium legering moeten toepassen. Deze legering is helaas lastiger in zijn vorm te gieten dan de standaard Aluminium-Silicium gietlegeringen.

combinatie afbeelding

Laagdikte en omgeving

Voor normaal anodiseren ligt de dikte tussen de 5- 25 µm. Afhankelijk van de toepassing en functie van de anodiseerlaag is de dikte verschillend. Voor binnentoepassingen is een geringe laagdikte al voldoende. Bij buitentoepassingen is het afhankelijk van de locatie; dicht bij of verder van de kust… Dichtbij de kust ziet men voor een anodiseerlaag wel tot 20-25 µm. Dikkere laagdiktes zijn alleen mogelijk via een ander anodiseerproces, bijvoorbeeld het hard anodiseren. Bij normaal anodiseren zal de laagdikte die opgebouwd wordt aan de buitenzijde weer oplossen en is 20-25 µm dus wel het maximum.

Wat is jou ervaring met aluminium anodiseren? Vermeld dit in het commentaarveld hieronder. Je ontvangt van mij het aluminium corrosie en oppervlakte behandeling e-book als cadeau.

Wil je meer weten kijk ook hier: Wat is anodiseren?

Wil je op de hoogte gehouden worden over Aluminium? Vraag het e-book aan en ontvang 1x per maand een nieuw artikel.

Opt In Image
Meer leren over aluminium legeringen?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je ontvangt direct het e-book over aluminium legeringen.